Jaalan Hartolan pienviljelijäyhdistys ry juhli 90 vuottaan sunnuntaina 18.8.2024. Juhlavuoden kunniaksi esitettiin näytelmä, joka kuvaa kylän elämää yhdistyksen syntyaikoina, 1930-luvulla. Jälleen kerran yleisö löysi neljänä päivänä esitetyn kylänäytelmän, katsojia kävi päälle 200.
Kun tultiin 2000-luvulle, piti yhdistyksen keksiä uusia toimintatapoja, sillä velkaa tanssilavan ja talon ylläpidosta oli jo kertynyt. Vuodesta 2007 lähtien alettiin esittää kesäisin viime vuonna edesmenneen Vuokko Tuomen käsikirjoittamia ja ohjaamia näytelmiä, jotka liittyivät kylän elämään ja kyläläisiin.
- Ajatus oli ensimmäisen näytelmän kanssa, että jos saadaan 50 katsojaa, niin hyvä on. Tulikin 400 ihmistä ja jouduimme esittämään kaksi ylimääräistä näytöstä, yhdistyksen historiikkia valottanut Juha Hersta kertoi.
Näytelmiä on esitetty nyt jo 17 kesänä. Tämän vuoden näytelmän ”Hartolan kylässä 1934” käsikirjoituksen laativat Juha Hersta ja Tuomo Taavila, ohjaajana toimi Terttu Kusmin. - Eiköhän me jatketa ensi vuonnakin, kuulemma jäi käsikirjoitusmateriaalia vielä varastoon, Kusmin tuumi 90-vuotisjuhlien jälkeen.
Ei ollut mitenkään itsestään selvää, että 30-luvulla kylälle syntyi nimenomaan pienviljelijäyhdistys. Naapurikyliin perustettiin maamiesseuroja. Hartolan kylän suutarin tytär Hilja Lahti toimi Pienviljelijäin keskusliitossa neuvojana ja hänen vaikutuksensa pienviljelijäyhdistyksen perustamiseen oli merkittävä.
Pienviljelijäyhdistys järjesti aikanaan kurssitoimintaa viljelyyn ja kodinhoitoon liittyvistä aiheista, tupaillat olivat tyypillistä toimintaa. Tanssilava rakennettiin talkoilla ja lahjoituspuista 1948. PVY:n talo valmistui Hartolaan 1952. Tanssilavaa laajennettiin 1980-luvulla.
Kiinteistön ylläpito vaatii jatkuvaa talkootoimintaa, vuonna 2023 talkootunteja kertyi noin 200. Avustuksia yhdistys on saanut viime vuosina Jaalan kotiseutusäätiöltä, JEV-säätiöltä, Kymin Osakeyhtiön 100-vuotissäätiöltä, Kouvolan kaupungilta ja Pohjois-Kymen Kasvu ry:ltä.
”Hartolasta mallia muihinkin kyliin”
Juhlapuheen piti Hartolan kyläkummi, kaupunginvaltuuston toinen varapuheenjohtaja ja Kouvolan kylien neuvottelukunnan puheenjohtaja Mikko Jaanu.
- Pienviljely on aina ollut merkittävä osa suomalaista maaseutua ja sen perinteitä. Se on opettanut meitä arvostamaan luontoa, omavaraisuutta ja naapuriapua. Näitä arvoja tarvitaan tänäkin päivänä enemmän kuin koskaan. Maailma muuttuu, mutta yhteisöllisyyden ja perinteiden voima säilyy, Jaanu totesi.
- Liityimme vaimoni kanssa viime kesänä kesäjaalalaisten suureen perheeseen hankittuamme kesämökin tästä lähistöltä, tosin Huhdasjärven kylän puolelta, mutta se sallittakoon, koska Hartolassa ei ollut sopivia mökkejä myynnissä viime kesänä. Näin kesäisin piipahdan harva se viikko täällä Hartolan kylällä kaupassa tai baarissa tuttuja tapaamassa, enkä voi olla ihmettelemättä kuinka siellä on aina elämää, koskaan ei ole ollut sellaista tilannetta että asiakkaita ei olisi ollut kun olen siellä käynyt. Se antaa uskoa sen suhteen että vaikka ajat ovat ankeat, ja kaikesta joudutaan säästämään, niin olen varma että Hartolan kylä tulee selviämään, ja pysyy eläväisenä tulevaisuudessakin. Tälläista meininkiä toivoisi muihinkin kyliin, Jaanu sanoi.
Yhdistys muisti aktiivejaan
Kymenlaakson Kylät ry:n terveiset juhlaan toi puheenjohtaja Sami Porkka. Hän jakoi huomionosoitukset yhdessä PVY:n puheenjohtaja Terttu Kusminin kanssa.
- Yhteishenki ja talkootyö on vienyt yhdistystä eteenpäin ja samalla tavalla jatketaan, Kusmin totesi.
Kymenlaakson kylät ry:n myöntämät kylätoiminnan hopeiset ansiomerkit: Arja Taavila ja Tuomo Taavila.
PVY:n hallituksen myöntämät kunniakirjat: Terttu Kusmin, Juha Hersta, Tapani Mikkola, Eija Arvila, Kauko Arvila, Anja Perttula, Leila Seppälä, Arja Taavila ja Tuomo Taavila.
Puheenjohtaja Terttu Kusmin ojensi ruusun Kari Tuomelle, joka on monin tavoin ollut tukemassa PVY:n toimintaa ja on yksi takavuosien puheenjohtajista.