Veera Kuisma (vas.) ja Jonna Lankinen tunnelmoivat omilla sävellyksillään.

Paljakan kylätalolla oli vaikeuksia pysyä tuolilla perjantai-iltana 28.6 kun viulistit Veera Kuisma ja Jonna Lankinen pistivät parastaan pelimannimusiikin rytmissä.
Helsingistä Paljakkaan tilaisuutta varten matkanneet nuoret naiset kertoivat mielellään esiintyvänsä kylätaloilla, josta kannattaisi kyllä muidenkin kyläyhdistysten ottaa koppia!

Palko-talolla syttyi musiikillinen ilotulitus pelimannityyliin perjantaina 28.6 kun Veera Kuisma ja Jonna Lankinen virittivät viulunsa ja antoivat nuottien tanssia, milloin polskan, valssin tai hambon rytmillä. Pelimannimusiikki on käyttömusiikkia, sanoo Veera, kun yleisöstä kuului kommentti kuinka vaikeaa on olla paikallaan näin rytmikkään ja mukaansatempaavan musiikin äärellä.

Nuoret naiset ovat aloittaneet pelimanniuransa jo varsin nuorena, näppärikursseilla, josta sittemmin Sibelius-Akatemian nuoriso-osastolla opinnot jatkuivat lukion ohella. Varsinaisen kansanmusiikin aineryhmän opinnot Sibelius-Akatemiassa tulivat molemmilla päätökseen viime joulukuussa maisteritutkintojen myötä. Opettamista ja keikkailua eri kokoonpanoissa – niin Veera kuin Jonnakin aikoo tulevaisuudessa tehdä.

Veera on kotoisin Halikosta ja Jonna Toholammilta, musiikki vei molemmat naiset Helsinkiin opiskelujen myötä. Kotiseutu on kuitenkin tärkeä ja niin Veera kuin Jonnakin työskentelevät sen eteen, että paikallista pelimanniperinnettä löydettäisiin yhä enemmän ja saataisiin taltioitua.
”Vanhojen talojen seinien välistä löytyy nuotteja” kertoo Veera eikä kaikki kappaleet ole aina olleet edes sallittuja. Jostain syystä on historiassa aikoja jolloin joku soitin, jokin tyylilaji tai kappale on ollut paheksuttava.

Paljakassa kuultiin illan aikana niin vanhaa kuin uudempaakin pelimannimusiikkia. Sekä Veera Kuisma että Jonna Lankinen säveltävät myös itse. Lahjakkaiden nuorten naisten sävellyksiä kuultiin illan aikana useampia.
Joskus pelimannit olivat kuuleman mukaan tarkkoja kappaleistaan ja soittivat niitä vain kerran, ettei kukaan ehtinyt opetella niitä. Nykyisin meno on toisenlaista ja musiikkia halutaan opettaa ja jakaa nuoremmille, kertovat Veera ja Jonna.

Pelimannimusiikkia rytmittää soittajan keho ja jalat lyövät välillä vahvasti, välillä vienommin tahtia. Kahden taitavan, energisen, nuoren viulistin soitanta ja esiintyminen täytti Palko-talon luokkatilat sellaisella volyymillä, että kotia kohti ajellessa jäi miettimään miten rikas musiikkikulttuuri meillä on kansan syvissä riveissä elänytkään – ja kuinka hienoa on nähdä nuoren sukupolven palava innostus etsiä ja tuoda sitä esiin.

Tilaisuuden järjestäjänä Jaalan Musiikki-ja monitaideyhdistys/Vuohijärvi soi yhteistyössä Paljakka-Pökölän kyläyhdistys ry.

Teksti ja kuva: Merja Saarenpää.

2 Responses

  1. Hittolainen kun en tiennyt tuosta , ehdottomasti olisin tullut ❤️

    1. Paljakka-Pökölän facebook sivulla pyrimme ajoissa tiedottamaan tulevista tapahtumista .Harmi ettemme tavoittaneet sinua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *