Kymenlaakson hyvinvointialueen palveluverkon uudistukset herättävät keskustelua. Eläkeliiton Jaalan yhdistyksen kerholla oli 27.2. vieraana aluevaltuuston ja palvelulautakunnan jäsen Janne Wall. Hän toimii ensihoidon palvelualuepäällikkönä.

- Koska olen töissä hyvinvointialueella, en voi olla aluehallituksessa mukana päätöksiä tekemässä. Kuntapolitiikassa aikaisemmin mukana olleena törmäsin myös siihen, että hyvinvointialueella lautakunnat eivät ole päätöksentekoelimiä, ne antavat lausuntoja mutta päätökset tehdään aluehallituksessa, Wall kertoi kuulijoilleen. Poliittisesti hän edustaa Keskustaa. Janne Wallin mukaan eri poliittiset ryhmät toimivat kuitenkin hyvässä yhteistyössä alueen terveyden- ja sairaanhoidon turvaamiseksi.

Parhaillaan on menossa laaja palveluverkkouudistus, jossa palvelupisteitä karsitaan rajulla kädellä, tavoitteena seitsemän palvelupisteen kokonaisuus. Vielä ei tiedetä, mitkä terveysasemat esimerkiksi jäävät jäljelle. Janne Wall ei näe järkevänä sitä, että Jaalasta terveysasema lopetettaisiin.

- Mitä järkeä siinä olisi, että lääkäripalvelut tuotaisiin parina päivänä viikossa tänne matkailuautolla, kun nyt käytössä on hyvät tilat, hän kysyi. Terveysaseman tiloja käyttävät myös kotihoidon työntekijät.

Ratamokeskuksen yöpäivystyksen lopettamisaikeet ovat herättäneet koko maakunnan puolustamaan sekä Kotkan että Kouvolan päivystyksen säilyttämistä.

- Ratamon yöpäivystyksen lopettaminen tarkoittaisi sitä, että hyvinvointialueelle pitäisi varata kaksi ambulanssia lisää. Niiden kustannukset ovat noin 900 000 euroa vuodessa per auto, Wall linjasi. Säästöjä alueen pitäisi kyetä löytämään noin 78 miljoonaa euroa.

Tulevaisuudessa digitaaliset palvelut lisääntyvät terveydenhoidossa. Janne Wall sanoi yllättyneensä kyselytuloksista, joissa todettiin, etteivät nuoret olekaan eniten digitaalisia terveyspalveluja käyttäviä, vaan eniten niitä käyttää 70-vuotiaiden joukko.

Janne Wall kertoi hyvinvointialueen tulevaisuuden näkymistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *