Jaalan keskustassa pörräsi lauantaina 10.6. satamäärin ihmisiä kesänavauksen ja avoimet kylät -päivän merkeissä. Kolmeen vuoteen ei perinteistä kesänavausta ole vietettykään ja nyt se toteutettiin uudessa paikassa, kesätorilla.
Uutta ja vanhaa yhdistellen saatiin väki liikkeelle. Jaalan kirkonkylän kyläyhdistys vastasi kesätorista ja Jaalan Yrittäjät toi torille kesänavauksen perinteiset elementit: haasteottelu Kesäneuvostoa vastaan, LC Jaalan stipendit koululaisille, musiikkia ja huipennukseksi nähtiin vuoden Kesäjaalalaisen kastaminen.
Vastapäisestä liiketalosta Käsityöpuoti Tilkku ja Parturi-Kampaamo JenniK toivat päivään omia tempauksiaan. Myös S-market oli järjestänyt aamupäiväksi pihalleen tapahtumaa, vietettiinhän lauantaina myös kyläkauppapäivää.
Lauantaiksi saatiin myös erinomainen sää, joten kyllä kelpasi torilla tavata tuttuja ja fiilistellä kesän alkamista. Musiikista vastasi Karssu ja Musiikin Ystävät, jossa laulupuolesta vastasi jaalalainen Karoliina Suikkanen. Myös kitaran varressa nähtiin paikallisväriä, Harri Suikkanen. Muusikot ovat eri kokoonpanoissa soittavia ammattilaisia.
Vuoden Kesäjaalalaiseksi kastettiin Verlan museonjohtaja Ville Majuri. Hän sai päälleen reilun kasteen, jonka kaatoivat puusaavista yrittäjien edustajina Veijo Tervonen ja Juha Vainio sekä Jaalan pappi Minna Tanska, joka piti myös kastepuheen toivottaen tuoreen Kesäjaalalaisen sekä muun yleisön tervetulleiksi kesän jumalanpalveluksiin ja muihin seurakunnan tapahtumiin.
Haasteottelussa lajina oli entisajan peli kena, suurimmalle osalle hyvin tuntematon laji. Siinä pelivälinettä kenaa pyritään lyömään kepillä ilmaan ja lisäpisteitä saa jos osuu vielä ilmaan ponnahtaneeseen kenaan. Perimätiedon mukaan lajia on pelattu ainakin Verlassa ja Kuusankoskella vielä 1950-luvulle asti.
Verlan tapahtumat ry:llä on myynnissä pelisettejä ja niitä voi tiedustella Käsityöpuoti Tilkusta.
Lauantain päätteeksi Liikasenmäen ladossa tanssittiin kirkonkylän kyläyhdistyksen järjestämät tunnelmalliset nurkkatanssit, joiden tuotto menee Jaalan koulun 1.-4. luokkalaisten leirikoulun hyväksi.