Leena Borg Siikavasta on Vuoden maaseututoimija.

Kymenlaakson Vuoden kylä 2023 on vilkas ja väkirikas kylä Virojoki. Maaseututoimijaksi valittiin Leena Borg Siikavan kylältä Jaalasta ja kylätoiminnan tiennäyttäjäksi Jaakko Viikari Korkeakosken kylästä Kotkasta.

Leena Borgin valintaa Vuoden maaseututoimijaksi perustellaan seuraavasti: "Leena Borg Kouvolan Siikavasta on todellinen kylätoiminnan tiennäyttäjä, verkostoituja, innostuja ja innostaja, jonka sydän sykkii Kymenlaaksolle ja eritoten Kouvolan Jaalalle.

Kylätoimijat ympäri Suomen tuntevat Leenan tarinat ja persoonan, jotka eivät jätä kylmäksi. Leena on huumorintajuinen heittäytyjä, joka on mm. kylätoiminnan parissa joutunut kiperiinkin tilanteisiin, mutta suoriutunut niistä aina heittäytyvän luonteensa ansiosta. Leena on verkostoituja, joka tuntee kylien toimijat ja yrittäjät vuosien takaa. Hän auttaa ja yhdistää oikeat ihmiset.

Borg harrastaa kylätoimintaa. Hän on toiminut vuosia eri yhdistysten hallituksissa ja eritoten eri ryhmittymissä toiminnan naisena. Borg on ollut taustavaikuttajana Valtakunnan virallisten kylähullujen kilta ry:n toiminnassa eritoten viimeisen 15 vuoden ajan. Borg myötävaikutti myös Jukka Naukkarisen valintaan Valtakunnan XV viralliseksi kylähulluksi vuonna 2019 ja masinoi Kaakkois-Suomen alueella Kylältä Kylille -hankkeen, jossa Borg yhdessä Kylähullun kanssa levitti sitkeää periksiantamattomuuden asennetta ja rohkeutta tarttua kipeiksikin koettuihin asioihin kylätoiminnan ja maaseudun elävöittämisen puolesta.

Vuodesta 1998 lähtien Borg on toiminut sivutoimisena maanviljelijänä ja vuodesta 2006 lähtien hevostoiminta astui myös osaksi arkea. Hän on toiminut niin vapaa-ajallaan, kuin myös palkkatyön puolesta kylätoiminnan parissa monen vuosikymmenen ajan; 1985-2002 4H:n toiminnanjohtajana ja eri hankkeissa, vuosina 2001-2014 Leader Pohjois-Kymen Kasvu ry:n kylien kehittämishankkeissa ja vuodet 2017-2022 Kymenlaakson Kylät ry:n kehittämishankkeissa."

Valintojen taustaa

Valinnoilla halutaan nostaa esiin kylien monipuolista toimintaa ja lisätä kylätoiminnan tunnettuutta ja näkyvyyttä. Tavoitteena on löytää vuosittain aktiivisia kyliä ja kaupunginosia, tuloksellista kylätoimintaa ja saada hyviä esimerkkejä kylien toiminnasta muille jaettavaksi. Samalla tuodaan esille kyliä mm. maallemuuton ja maaseutumatkailun näkökulmasta.

Kymenlaakson Kylät ry:n, Leader Sepran ja Leader Pohjois-Kymen Kasvun sekä Sippolan kylän (Kymenlaakson vuoden kylä 2022) edustajista koottu valintatoimikunta kokoontui 20.2.2023 pohtimaan kymenlaaksolaisen kylän, maaseututoimijan ja kylätoiminnan tiennäyttäjän valintoja. Ehdotuksia vuoden kyläksi saatiin 7 kpl ja henkilövalinnoiksi 4 kpl.

- Saimme valtavan hienoja esityksiä niin kyläksi kuin henkilöiksi. Ihan jokainen ansaitsisi huomionosoituksen vuosikymmeniä tehdystä ansiokkaasta työstä oman yhteisön hyväksi. Kylätoiminnassa on ollut huomattavissa positiivista pöhinää ja se näkyy myös hakemuksista, sanoo valintatoimikunnan sihteeri ja Kymenlaakson Kylät ry:n toiminnanjohtaja Elina Seppänen.

Esitys valinnoista

Valintatoimikunta päätyi yksimielisesti tekemään alla olevan esityksen Kymenlaakson liiton maakuntahallitukselle, joka vahvistaisi valinnat kokouksessaan ma 20.3.2023.

• Kymenlaakson Vuoden kylä 2023: Virojoki, Virolahti www.virojoki.fi

• Maaseututoimija: Leena Borg, Siikava, Kouvola

• Kylätoiminnan tiennäyttäjä: Jaakko Viikari, Korkeakoski, Kotka

Kymenlaakson liitto myöntää Kymenlaakson vuoden kylälle 1 000 euron palkintorahan. Palkitsemistilaisuuksien ajankohta sovitaan erikseen kesälle 2023.

Vuoden kylä on valittu Kymenlaaksossa 90-luvun alusta alkaen. Vuoden 2023 kymenlaaksolaiset valinnat toimitetaan Suomen Kylät ry:n koordinoimaan valtakunnalliseen Suomen vuoden kylä -kilpailuun ensi vuonna.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *