laskiaisrokka

Eläkeliiton Jaalan yhdistys järjesti laskiaisriehan Liikasenmäellä. Kymmenet ikäihmiset suunnistivat ulkoilemaan ja hernekeitolle tutussa seurassa.

Kappeliseurakunnan terveiset toivat kappalainen Minna Tanska ja Kuusankosken seurakunnan diakoni Leea Piirainen.

Laskiaistapahtuman aluksi Minna Tanska veti pihalla jumpan. Osa porukasta kävi myös kävelykierroksella. Rokkaa odotellessa aika kului myös rupattelun merkeissä. Jälkiruokana oli tietenkin pullakahvit. Vapaaehtoinen ruokaraha lahjoitettiin tällä kertaa Ukrainan hyväksi Kirkon ulkomaanavun kautta.

Miten ennen vietettiin laskiaista? Liikasenmäen saunan vieressä Marja-Leena ja Juha Rautjärvi, Keijo Purho ja Seppo Laatunen keskustelivat.- Laskettiin mäkeä ja huudettiin: Liu lau laskiaista. Teille tippurat, tappurat, meille pitkät pellavat, Seppo Laatunen sanoo. Hän esittelee vanhoja, kenkiin sovitettavia luistimia.

- Otin luistimet mukaan, meinasin mennä Vuohijärvelle luistelemaan, mutta siellä oli liikaa lunta. Ja nämä käy nilkkojen päälle, nuljuaa, hän nauraa. - Nahkaremmeillä sidottiin kiinni, kierrettiin jalan ympärille. Sukulaismiehen tekemät.

 

Juha Rajajärvi (vas.), Seppo Latunen, Marja-Leena Rajajärvi, Antti Nurmi ja Keijo Purho sekä entisajan luistimet.

- Hernerokkaa oli, läskiä oli siellä seassa. Laskiaispullia syötiin, ei ollut hilloa eikä kermaa, miehet muistelevat.

- Punaista lihaa ei saa syödä niin me Sepon kanssa syödään valkoista, läskiä, Keijo Purho nauraa.

- Meillä naapurissa oli Lindemanin talo. Kaikki hommat pysäytettiin siellä laskiaisena ja mentiin laskemaan mäkeä isolla reellä kun oli kova hankikanto. Rekeen meni meitä kymmenkunta ja laskettiin iso mäki ales ja huudettiin niin paljon kuin jaksettiin. Taloon ei jäänyt ketään, kaikki oli mukana, se oli aika juhlavaa, Seppo Laatunen muistelee.

Leea Piirainen
Diakoni Leea Piirainen vieraili laskiaistapahtumassa. Hänen tavoittaa Kuusankoskelta, mutta tapaamisen voi sopia Jaalaan.

Diakoni mukana ensi kertaa Jaalassa

Kuusankosken seurakunnan diakoni Leea Piirainen oli ensimmäistä kertaa mukana Jaalan tapahtumissa laskiaistiistaina. Hän on aloittanut Kuusankoskella marraskuussa oltuaan sitä ennen Kouvolan seurakunnalla töissä.

- Tähän aikaan kuuluu haasteita kuten aina: yksinäisyyttä, syrjäytyneisyyttä, taloudellisia haasteita, koronan mukaan tuomia juttuja. En ole vielä ehtinyt paljoa perehtyä Jaalan alueen asioihin mutta ehkä täällä on enemmän kotikäyntitarvetta kuin Kuusankoskella, Leea Piirainen sanoo.

Asiakaskohtaamisissa tyypillisiä asioita ovat yksinäisyys ja taloushaasteet. Näihin liittyvät monesti terveyden heikkenemisen mukanaan tuomat ongelmat. - Sielunhoidolliset asiatkin tulevat esille, surua tai perheen ongelmia. Myös väkivallan uhreja joutuu kohtaamaan, Leea Piirainen toteaa.

Diakonilla ei ole Jaalassa päivystysaikoja, toimipaikka on Kuusankoskella. Hänet tavoittaa puhelimitse numerosta 040 538 1081 tai sähköpostilla leea.piirainen@evl.fi. Tapaaminen Jaalassa on mahdollista sovitusti.

Lapset mäessä
Jaalan esikoululaiset ilahduttivat Liikasenmäen laskiaistapahtumassa mäenlaskullaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *