sukututkimusluento

Pohjois-Kymen sukututkijat ry järjestää Kotiseudun historiaa ja nykyajan sukututkimusta -tapahtuman Valkealassa 4.2.2023. Yleisötilaisuus on maksuton.

Tilaisuudessa kuullaan kolme luentoa:

Kymenlaakso – monien rajojen maakunta (Kari-Matti Piilahti). Kymenlaakso on historiallisesti ja kulttuurisesti moniulotteinen alue. Katsauksessa nostetaan esille keskeisiä rajapyykkejä ja tapahtumia Kymenlaakson menneisyydestä.

Valkealan avioliitoista 1800-luvun alkupuoliskolla – säädynmukaisen avioliiton jäljillä (Juha Vuorela). Luento käsittelee niitä lakeja, tapoja ja käytäntöjä, jotka ovat ohjanneet esivanhempiemme avioliiton solmimista. Avioliittoa käsitellään erityisesti naisen kannalta ja saat tietoa myös avioeroista ja perinnönjaoista entisaikaan. Luento antaa kuvan avioliittoinstituutiosta ja käytännön elämästä sen kanssa.

Naapureita, sukulaisia, silmäätekeviä – Valkealalaislasten kummeja 1700- ja 1800-luvulla (Kari-Matti Piilahti). Kummit ovat tuttuudestaan huolimatta varsin vähän tutkittuja historiallisesti ja sukututkimuksellisesti. Millainen on kummi-instituution tausta? Keitä valittiin kummeiksi ja millaisin perustein? Esityksessä poraudutaan valkealalaiseen kummimaailmaan menneinä vuosisatoina.

Iittiläissyntyinen FT Kari-Matti Piilahti (toiminnanjohtaja, Suomen Sukuhistoriallinen yhdistys ry) on väitellyt tohtoriksi v. 2007 valkealalaisten sosiaalisia ja taloudellisia suhteita käsittelevällä tutkimuksella ”Aineellista ja aineetonta turvaa”. Hän on myös yksi Kymenlaakson maakuntahistorian kirjoittajista. Hän opettaa sukututkimusta ja on julkaissut runsaasti aiheeseen liittyvää opetusmateriaalia.

Juha Vuorela ( palveluvastaava, Suomen Sukututkimusseura) on julkaissut toistakymmentä kirjaa, satoja lehtiartikkeleita ja tuottanut lukuisia opetusvideoita historiaan ja sukututkimukseen liittyen. Lisäksi hän opettaa sukututkimusta ja luennoi eri tilaisuuksissa myös etäyhteydellä. Hän on ollut myös toteuttamassa televisiossa nähtyä Sukuni Salat -ohjelmaa.

Tapahtuma järjestetään 4.2.2023 klo 13 -16 Valkealan seurakuntakeskuksessa, Kalevantie 14, 45370 Valkeala. Tilaisuudessa käsitellään entisajan avioliittoja ja kummeja maaseudulla erityisesti Valkealan alueella. Tarjoilun vuoksi pyydämme ilmoittautumiset viimeistään 1.2. mennessä info.pksukututkijat@gmail.com tai puh. 040 706 1984. Ilmoitathan mahdolliset ruokarajoitteet myös. Tilaisuuden toteuttamiseen on saatu apuraha JEV-säätiöltä. Kahvitarjoilu.

https://pohjoiskymensukututkijat.yhdistysavain.fi/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *