Kimolan kyläkirja

Upea Kimolan kyläkirja saatiin julki 18. joulukuuta. Itsenäisyyspäivälle suunniteltu julkistus jouduttiin viime metreillä siirtämään osan painoksesta osoittauduttua vialliseksi sidontakoneen vian vuoksi. Korjattu erä toimitettiin kuitenkin nopeasti ja vuosien työ saatiin valmiiksi.

Kimolan Seurapirtille kokoontui salin täysi innostuneita kyläläisiä, entisiä ja nykyisiä, sekä vapaa-ajan asukkaita uuden teoksen ympärille. Musiikin, glögin ja kahvittelun lomassa katseltiin vanhoja valokuvia, muisteltiin ja tavattiin tuttuja. Painotuore kyläkirja kainalossa suunnattiin kotiin selaamaan noin 290-sivuisen kirjan kuvia ja tarinoita sekä faktatietoa Kimolan kylästä.

- Aika ajoin kyläkirja on kyläyhdistyksen ja hallituksen kokouksissa noussut esille ja aina vain uudelleen ja uudelleen jäänyt muiden asioiden varjoon. Aavistuksen pessimismiin taipuvaisena olen ollut melko varma, ettei tätä valmiina nähdä. Mutta niin vaan hanke pysyi liikkeellä ja lopulta nytkähti todelliseen vauhtiin. Jaalan kotiseutusäätiölle ja Kymin Osakeyhtiön 100-vuotissäätiölle mitä suurimmat kiitokset tuesta kirjan valmiiksi saattamiseen. Kiitokset kaikille kirjaan kuvia ja tarinoita antaneille ja kirjatoimikunnan jäsenille, Kimolan kyläyhdistyksen puheenjohtaja Antti Mesiäinen sanaili.

kirjatyöryhmä
Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Antti Mesiäinen (vas.) jakoi muistamiset kyläkirjan toimitusvastaavalle Eeva Ilonojalle ja kirjatyöryhmän jäsenille Pentti Ilonojalle sekä Tuomo Kurhiselle (oik.)
kyläorkesteri
Kyläorkesteri esiintyi kirjajulkkareissa kokoonpanolla Sami Espo (vas.), Oskari Vesa, Karoliina Ilonoja, Sulo Ilonoja ja Leena Purho.

- Kimolaan perustettiin kylätoimikunta 1985 eli 37 vuotta sitten. Aktiivien joukossa heräsi ajatus kerätä muistitietoa Kimolasta ja saada aikaan kenties kyläkirja tai historiikki. Silloin eli vielä ihmisiä jotka muistivat kapinan ja taksvärkit ja olivat olleet rakentamassa puusiltaa. Ja niin 1996 – 26 vuotta sitten – kylätoimikunta valitsi kirjatoimikunnan viemään asiaa eteenpäin. Kirjakokouksia pidettiin ja mikä tärkeintä, jalkauduttiin haastattelemaan Kimolan vanhoja asukkaita. Kylätoimikunta rekisteröityi kyläyhdistykseksi kun Euroopan unionilta oli mahdollista saada hankerahaa myös kylille. Myös Kimolassa käynnistettiin hankkeita, mm. Seurapirtin kunnostus ja yhteinen Kanavanseutu-hanke Vuolenkosken kanssa. Kyläkirjahanke kuitenkin hautautui monien muiden hyvien hankkeiden alle. Yli 20 vuoden ajan vähintään joka toisessa kyläyhdistyksen kokouksessa muistettiin muistuttaa: se kyläkirja. Vihdoin vuonna 2017 hanke herätettiin uudestaan henkiin. Silloin jo kaikki 1990-luvulla haastatellut ihmiset olivat siirtyneen ”tuonilmaisiin” ja osa myös haastattelijoista. Kyläyhdistys valitsi ryhmän viemään hanketta eteenpäin. Homma alkoi purkamalla noin 25 vuotta sitten nauhoitetut haastattelut ja kirjoittamalla ne ylös. Sitten potkaisi onni: Tuomo Kurhinen oli saanut valmiiksi sukututkimusprojektinsa ja sen tuloksena kirjan ”Sukujuuret Jaalan Kimolassa”. Hän oli perehtynyt syvällisesti Kimolan menneisyyteen, tehnyt haastatteluja ja kerännyt vanhoja valokuvia Kimolasta. Onneksi hän lupautui mukaan kirjatyöryhmään. Tuomosta tuli lähde ja uskollinen sparraaja koko työn ajaksi. Saimme myös auliisti apua ja tietoa kaikilta, keneltä vain kysyimme, kyläkirjan toimitustyöstä vastannut Eeva Ilonoja valotti kirjan taustoja.

Kirjatyöryhmään ovat kuuluneet Eeva, Pentti ja Karoliina Ilonoja, Tuomo Kurhinen, Leena Purho ja Leena Väärälä-Vesa. Piirroskuvitukset on tehnyt Eeva Ilonoja (ellei toisin mainita). Kirjan suunnittelu ja taitto on Karoliina Ilonojan toteuttama. Kansikuvan, joka on ilmakuva Kimolan kanavalta ennen sulun rakentamista, on ottanut Laura Tulokas.

Tervetuloa Kimolaan!

Muisteltavaa riitti monessa pöydässä. Kuvassa keskustelemassa Keijo Purho (vas.) ja Valto Koski.
vanhat valokuvat
Esille tuodut vanhat valokuvat Kimolasta kiinnostivat.

Yksi vastaus

  1. Kimola-kirja on myynnissä Kädentaitajien Joulupuodissa to 22.12. asti ja tammikuussa TILKUSSA. Molemmat löytyy Liike-ja toimitalo Pankista, Jaalantie 97.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *