- Olen viettänyt kesät Karijärven rannalla 1990-luvun alusta lähtien, mieheni isoisä Eino Rautkoski oli Jaalasta kotoisin ja useat Karijärven mökkinaapurit ovat jotain kautta sukua miehelleni, Jaalan markkinoilla vuoden Kesäjaalalaiseksi kastettu Outi Honkatukia kertoo.

- Noin 15 vuotta sitten rakensimme (eli rakennutimme) Karijärven rannalle oman talon, jossa vietämme viikonloput ja lomat ympäri vuoden. Vaikka oma työura on vienyt minua Helsingistä Pariisiin ja takaisin, ja sittemmin työmatkojen muodossa ympäri maailmaa, on Karijärvi pysynyt kiintopisteenä, johon on ollut aina hyvä palata. Mies ja poika ovat mukana paikallisessa hirviporukassa, hän kertoo.

- Minulle siellä on tärkeintä luonto, joskus tuntuu että se tulee liiankin lähelle. Kerran kun olin roskia viemässä, tuli susi vastaan. Karhu on jäänyt riistakameraan, polulla näkee välillä käärmeitä. Nautin yli kaiken siitä että voin tarkkailla luontoa. Heisanharjut on käyty läpi ja niin edelleen. Kotiovelta lähtevät ulkoilumaastot vetävät vertoja Repovedelle, Outi Honkatukia sanoo.

- Olin 13 vuotta Pariisissa töissä OECD:n sihteeristössä. Kun sieltä hektisestä toimistosta lähti viiden aikaan ja ehti juuri ja juuri iltalennolle Helsinkiin, mies oli usein vastassa ja siitä lähdettiin ajamaan suoraan ja oltiin vähän puolenyön jälkeen Karijärven rannassa. Siinä konkretisoitui se, miten lähelle luontoa voi päästä kun lähtee suurkaupungista.

Nykyisin Outi Honkatukia toimii ilmastoyksikön päällikkönä ympäristöministeriössä, jossa vastaan kansallisesta, EU:n ja kansainvälisestä ilmastopolitiikasta.

- On selvää että lämpötilan nousua ei voida rajoittaa 1,5 asteeseen. On vielä mahdollista päästä johonkin 2 asteeseen jos Kiina, Intia ja Brasilia saavat päästönsä laskuun. Globaali ongelma tarvitsee globaalin ratkaisun, Suomen mittakaavassa sitä ei ratkaista. Mutta miellä on vauraus, koulutus ja osaaminen, me voimme tarjota ratkaisuja ongelmaan. Me olemme hyviä Suomessa, mutta välillä tuntuu että olemme huonoja kauppamiehiä viemään niitä ratkaisuja maailmalle.

- Vaikka saadaan lämpötilan nousu rajoitettua, me joudumme sopeutumaan ilmastonmuutokseen. Meidän talvet ovat jo nyt erilaisia ja Etelä-Suomen talvet tulevat olemaan hyvin erilaisia kuin mitä ne ovat olleet meidän kaikkien lapsuudessa. Helsingissähän koululaiset eivät enää opettele edes hiihtämään, koska lunta talvella ei ole, vuoden Kesäjaalalainen toteaa.

Outi Honkatukia
Outi Honkatukia (keskellä) kastettiin Kesäjaalalaiseksi ja hänestä tuli Jaalan kesäneuvos. Vasemmalla kesäneuvos Lauri Suominen (kastettu 1996) ja oikealla kesäneuvos Risto Rautkoski (kastettu 2006).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *