Jaalan Kädentaitajat järjesti Verlassa pellavapäivän lauantaina 29.7. Teltalla päästiin seuraamaan, miten liotetun pellavan käsittely langaksi tapahtuu. Tutuksi tulivat loukutus, lihtaus ja häkilöinti. Hienoin pellavakuitu syntyy vielä harjaamalla, jonka jälkeen rukki laitettiin pyörimään ja lankaa alettii kehrätä pellavakuidusta.

Edellisenä päivänä Kädentaitajat järjesti kehruukurssin Verlan Seuratalolla. - Kyllä vielä pitää harjoitella, ennen kuin kehrääminen lähtee sujumaan, kurssille osallistunut Terttu Kusmin totesi. Hän ompelee itse pellavakankaasta vaatteita.

Vanhat käsityötaidot ovat vielä tallella ja Jaalan Kädentaitajien Tilkku-puodeissa kesällä Verlassa ja ympäri vuoden Jaalan kirkonkylällä on myynnissä jaalalaisia pellavakäsitöitä: vaatteita, pöytäliinoja ym.

Jaalan Kädentaitajien Tilkku-puoti Verlassa Ruukkikylässä on auki kesäisin.
Pellavan (kasvi kuvassa etualalla) tie pellolta langaksi on monivaiheinen.
Maarit Windt näyttää, miten pellavalankaa syntyy. Käytössä tällä kertaa hollantilainen rukki.
Leena Borg häkilöi pellavia. Häkilöinnissä kuitukimppusta puhdistetaan korrenpalasia pois. Sen puhdistusta jatketaan vielä harjaamalla, jotta lopputuloksena olisi hienompia kuituja.
Loukutus näyttää tältä.
Valmiita pellavatuotteita, jaalalaista käsityötä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *