Topi Rämä laavulla
Jaalan Jaloisten puheenjohtaja Topi Rämä Karhulammen laavulla, joka on sopivan patikointimatkan päässä Jaalan kirkonkylältä.

- Ensin kannattaa lainata vuokrata lumikengät Jaalan Jaloisilta, koska repertuaari on aivan valtava. Lähtee tekemään pieniä lenkkejä vaikka 100 metristä 500 metriin, vaikka vanhaa tienpohjaa. Sitten rinnettä ylös ja alas, se vaatii jo vähän kuntoakin.

- Tasaisella maalla pellolla tai tien pohjaa kävellessä ei sauvoja tarvita, mutta maastossa ja kun mennään ylä- ja alamäkiä, sauvat helpottaa tasapainoa. Se on jokaisen makuasia. Itse tykkään että mäessä sauvat on hyvät. Sauvoilla saa käsillekin liikuntaa.

- Kun on ensimmäisiä kertoja lumikengillä kävelemässä niin huomaa, että tämä on erilaista liikuntaa kuin normaali kävely. Lonkan koukistajalihakset rasittuu eri tavalla. Alkuun kannattaa vaikka viiden minuutin välein pitää pieni tauko ja vähän heilutella jalkoja jotta veri kiertää kunnolla ja taas jaksaa mennä sen viisi minuuttia tai vähän enemmän. Muutaman kerran jälkeen ei enää huomaa, että ne lihakset tekee töitä joita ei aikaisemmin tiennytkään olevan.

Jaalan Jaloisilla on kahdeksan paria vuokrattavana, aikuisille sekä myös nuoremmille sopivia. Koot ovat säädettävissä.

- Tämä ei ole tekniikkalaji, vaikka lumikenkiä on useita kymmeniä erilaisia. Hinnat vaihtelevat 70 eurosta jopa 300 euroon. Kannattaa ensin vuokrakengillä testaja useampana päivänä ennen kuin lähtee ostamaan. Jos sen jälkeen on vielä fiilistä niin sitten voi hankkia itselle.

- Kun lumihangessa kävellään, ei kannata jalkaa nostaa kovin ylös. Kärkeä nostetaan, kengän takapää tulee vetäen mukana. Vaatii muutaman kilometrin opettelun ettei jalkaa nosta liikaa.

- Kun menet luonnon keskelle, kuuntele sitä hiljaisuutta: ei tehdasmelua, ei liikenteen ääniä, ehkä linnunlaulua, se on hieno tunne. Lumikengillä pääsee keskelle luontoa talvellakin.

- Sama juttu kuin hiihtäessä: ei matka tapa vaan vauhti. Nyt on kävelty noin 800 metriä niin pystytään vielä juttelemaan ihan mukavasta kun ei ole kävelty liian lujaa. Jos on huono kunto niin kävelee ensin pieniä matkoja ja lisää pikku hiljaa matkan pituutta. Reppuun kuumaa kaakaota, mehua tai kahvia niin sitten on siellä määränpäässä tai puolivälissä kohokohta huilata ja nauttia.

- Pari vuotta harrastanut itse. Vuokrattiin kengät ja päästiin talvella umpihangessa keskelle metsää suht vaivattomasti. Siitä tuli ajatus että pitää käydä useamminkin. Nyt on ostettu omat kengät. Eipä siinä tarvinnut kuin se yksi lenkki niin siitä se lähti.

- Parasta on se, että kunto kohenee ja pääsee luonnossa liikkumaan mahtavissa maisemissa, luonnon rauhassa. Metrin umpihangestakin mennään yli.

- Uppoama on 10-15-20 senttiä. Uudessa, pehmeässä lumessa kannattaa vaihtaa edessä menevää, ettei sama henkilö koko ajan tamppaa polkua. Itsellä on pisin lenkki lumikengillä tähän mennessä ollut yhdeksän kilometriä, puolivälissä oli nuotiolla tauko.

Jarkko Kyöstilä
Jarkko Kyöstilä käyttää lumikenkiä työssään puunhankkijana.

Lumikengät työssä, Jarkko Kyöstilä

- Tekemätön paikka ilman lumikenkiä, Koskisen Oy:n puunhankkijana Jaalassa toimiva Jarkko Kyöstilä sanoo. Hän on käyttänyt lumikenkiä työssään jo kymmenisen vuotta.

- Jotkut tykkää käyttää suksia, sitten on vielä liukulumikenkiä, minulla on tavalliset lumikengät käytössä. Vyötärön korkuisessa hangessakin on menty, hän toteaa. Välillä mäkisessä maastossa myös sauvat on käytössä.

- Sukset on tasamaalla paremmat, mutta mäkisessä maastossa lumikengät on sopivat. Autossakin ne vievät vähemmän tilaa. Myös tiheässä metsässä, taimikossa ja risukossa lumikengät on kätevämmät.

Työkäytössä olevat ovat hintaluokaltaan 200-300 euroa.

- Ostin itselleni halpismallit ja kyllä sen huomaa käytössä että kalliimmat pelaa paremmin, Kyöstilä sanoo.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *