Antero Toikka

Antero Toikka

"Kimola-tarina Jaalassa alkoi osaltamme pääsiäisenä 2007. Pirkko Pasanen ja Pentti Riuttu ottivat meidät Mazdan kyytiin uutta kesäpaikkaa katsomaan. Makkosen Pekka esitteli talon, ja sitten joimme termoskahvit Lampilan pihalla. Asia oli sillä selvä – sen jälkeen olemme viettäneet kuluneet 15 kesää Lampilassa. Olen pikkuhiljaa kunnostanut itselleni kesäateljeen talon vanhaan talliin. Siellä ovat syntyneet myös ajatukset veistosten sijoittamisesta Kimolaan: halusin profiloitua muutenkin kuin kesätorin hanuristina. Kesällä 2010 pystytin yhteistyössä vuokraisäntämme Pekka Makkosen kanssa pellolle saunapolun varteen keltaisen puuveistoksen nimeltä Metsän henki. Avajaisissa oli mukana iso joukko kyläläisiä. Tarjolla oli kahvia ja Eeva Ilonojan kuulua sahtia – ja menekki oli taattu! Seuraavana juhannuksena 2011 Ilonojan pellolle kohosi keltainen Kimolan Delta, josta on kymmenessä vuodessa muodostunut maamerkki Kimolaan. Myöhemmin samana kesänä 2011 vietin puolitoista kuukautta kuvanveistosymposiumissa Kiinan Changchunissa. Kiinaan jäi iso, oranssi teräsveistos Ronda. Sittemmin Ilonojan Hevoshaan pihaan on sijoitettu kaksi graniittiveistostani, Babel ja Bastion. Kesällä 2015 pidin Mäntän Serlachius-museossa näyttelyn, jonka näki peräti 40 000 kävijää. Näyttelyn satona Makkosen pellolle Lampilantien varteen sijoitettiin punainen teräsveistokseni Sigma. Se loistaa kutsuvasti jo kaukaa, kun lähestymme rakasta kesäpaikkaamme autolla Lampilantietä pitkin. Viime vuosina olemme viipyneet Kimolassa pitkälle syksyyn. Mutta yksi on varmaa: ei ole kesää ilman Lampilaa."

Kimolan Delta

Kimolan Delta tuhoutui myrskyssä maaliskuussa 2022.

Kimolan veistosten kuvat Pentti Ilonoja.

Metsän henki, Makkosen pellolla

Sigma, Makkosen pellolla

Toikka opiskeli Suomen Taideakatemian koulussa (1976–1980) ja Academie van Beeldende Kunstenissa Rotterdamissa (1982). Helsingissä vuonna 1976 debytoinut taiteilija on osallistunut useihin yhteis- ja yksityisnäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla. Vuonna 2011 Toikan 35 millin teräksestä tehty Ronda-veistos pystytettiin Kiinaan.

Toikka on jäsen Taidemaalariliitossa, Suomen Kuvanveistäjäliitossa sekä International Sculpture Centrerin (Washington DC, Yhdysvallat) jäsen.

Hän on toiminut useissa luottamustehtävissä, muun muassa Kuvanveistäjäliiton puheenjohtajana.

Toikalle myönnettiin taiteilijaeläke vuonna 2018.